Plaa-som_Koong-som

発酵食品名(タイ語)
ปลาส้ม
名称(日本語)
淡水魚/エビのナレズシ
地域名
Plaa-som Plaa-khao-suk Plaa-prieo Koong-som Koong-dorng
魚の学名

Probarbus jullieni (Yee-sok)

Puntius gonionotus (Ta-pian)

Pangasius hypophthalmus (Sa-waai)

Labiobarbus leptocheilus (Soi)

Cirrhinus microlepsis (Nuan-chan)

Macrobrachium lanchesteri (Koong)

材料分類
Fishery
材料
淡水の魚またはエビ、塩、炊いた米をつぶしたもの。
発酵期間
5~7日間。
保存期間
3週間。
微生物
Bacillus sp.
参考文献 The traditional fermented foods of Thailand
ISBN 9679932249
発行年 1995
Lactobacillus plantarum
参考文献 Screening and characterisation of gamma-aminobutyric acid (GABA) producing lactic acid bacteria isolated from Thai fermented fish (Plaa-som) in Nong Khai and its application in Thai fermented vegetables (Som-pak)
DOI 10.1590/fst.05419
発行年 2020
参考文献 Fermentation and microflora of plaa-som, a Thai fermented fish product prepared with different salt concentrations
DOI 10.1016/S0168-1605(01)00688-2
発行年 2002
参考文献 Identification of lactic acid bacteria associated with the production of plaa-som, a traditional fermented fish product of Thailand
DOI 10.1016/j.ijfoodmicro.2010.01.024
発行年 2010
参考文献 The traditional fermented foods of Thailand
ISBN 9679932249
発行年 1995
参考文献 Use of a starter culture of lactic acid bacteria in plaa-som, a Thai fermented fish
DOI 10.1016/j.jbiosc.2010.06.004
発行年 2010
Lactococcus lactis
参考文献 Bacteriocinogenic lactic acid bacteria from Thai fermented foods: Potential food applications
DOI 10.1016/j.fbio.2023.102385
発行年 2023
Lactobacillus reuteri
参考文献 Use of a starter culture of lactic acid bacteria in plaa-som, a Thai fermented fish
DOI 10.1016/j.jbiosc.2010.06.004
発行年 2010
Candida sp.
参考文献 The traditional fermented foods of Thailand
ISBN 9679932249
発行年 1995
Lactobacillus alimentarius/farciminis
参考文献 Fermentation and microflora of plaa-som, a Thai fermented fish product prepared with different salt concentrations
DOI 10.1016/S0168-1605(01)00688-2
発行年 2002
Lactobacillus fermentum
参考文献 Identification of lactic acid bacteria associated with the production of plaa-som, a traditional fermented fish product of Thailand
DOI 10.1016/j.ijfoodmicro.2010.01.024
発行年 2010
Lactococcus garvieae
参考文献 Fermentation and microflora of plaa-som, a Thai fermented fish product prepared with different salt concentrations
DOI 10.1016/S0168-1605(01)00688-2
発行年 2002
参考文献 Identification of lactic acid bacteria associated with the production of plaa-som, a traditional fermented fish product of Thailand
DOI 10.1016/j.ijfoodmicro.2010.01.024
発行年 2010
Micrococcus sp.
参考文献 The traditional fermented foods of Thailand
ISBN 9679932249
発行年 1995
Pediococcus halophilus
参考文献 The traditional fermented foods of Thailand
ISBN 9679932249
発行年 1995
Pediococcus pentosaceus
参考文献 Fermentation and microflora of plaa-som, a Thai fermented fish product prepared with different salt concentrations
DOI 10.1016/S0168-1605(01)00688-2
発行年 2002
参考文献 Identification of lactic acid bacteria associated with the production of plaa-som, a traditional fermented fish product of Thailand
DOI 10.1016/j.ijfoodmicro.2010.01.024
発行年 2010
Pichia sp.
参考文献 The traditional fermented foods of Thailand
ISBN 9679932249
発行年 1995
Saccharomyces sp.
参考文献 The traditional fermented foods of Thailand
ISBN 9679932249
発行年 1995
Staphylococcus epidermidis
参考文献 The traditional fermented foods of Thailand
ISBN 9679932249
発行年 1995
Streptococcus bovis
参考文献 Identification of lactic acid bacteria associated with the production of plaa-som, a traditional fermented fish product of Thailand
DOI 10.1016/j.ijfoodmicro.2010.01.024
発行年 2010
Streptococcus faecalis
参考文献 The traditional fermented foods of Thailand
ISBN 9679932249
発行年 1995
Streptococcus thermophilus
参考文献 Molecular and biotechnological characteristics of proteolytic activity from Streptococcus thermophilus as a proteolytic lactic acid bacteria to enhance protein-derived bioactive peptides
DOI 10.3934/microbiol.2023031
発行年 2023
Weissella cibaria
参考文献 Identification of lactic acid bacteria associated with the production of plaa-som, a traditional fermented fish product of Thailand
DOI 10.1016/j.ijfoodmicro.2010.01.024
発行年 2010
参考文献 Weissellicin 110, a Newly Discovered Bacteriocin from Weissella cibaria 110, Isolated from Plaa-Som, a Fermented Fish Product from Thailand
DOI 10.1128/AEM.02484-06
発行年 2007
Weissella confusa
参考文献 Fermentation and microflora of plaa-som, a Thai fermented fish product prepared with different salt concentrations
DOI 10.1016/S0168-1605(01)00688-2
発行年 2002
Zygosaccharomyces rouxii
参考文献 Fermentation and microflora of plaa-som, a Thai fermented fish product prepared with different salt concentrations
DOI 10.1016/S0168-1605(01)00688-2
発行年 2002
特徴
固形で、酸味と塩味があり、プラーソム(Plaa-som)は灰白色、クーンソム(koong-som)はピンク色をしている。
製法
原料が魚の場合は、うろこを取って内臓を取り除き、十分に洗浄して水気を切る。原料がエビの場合は、丸ごと洗って水気を切る。魚またはエビ、および塩を重量比で8:1の割合で混ぜ合わせ、一晩静置する。翌朝、炊いた米とニンニクのみじん切りを重量比で20:4:1の割合で加え、よく混ぜる。 これを瓶に詰め、常温で5~7日間保存する。
消費形態
揚げた後、刻んだエシャロットとタイ唐辛子をのせ、ご飯と一緒に食べる。